Pers

Mededelingenblad van de Leuvense Germanisten Jaargang 23 (2010) nr. 2

Ina Vandewijer (promotie 1981)
"Verhalen vertellen kan iedereen."

Avontuurlijk, ambitieus, spontaan en anders. Die woorden omschrijven Ina Vandewijer het best. We gingen een praatje maken met deze germaniste over haar studententijd in Leuven, haar carrière als auteur en haar toekomstplannen. Vandewijer ontving ons met veel enthousiasme in haar huis en haar rijk gevulde leven gaf genoeg stof voor een boeiend gesprek.

Leven en werk

Ina Vandewijer studeerde Germaanse talen en woonde en werkte twee jaar in Zuid-Afrika. Hoewel ze nu twee kinderen heeft en al een hele tijd weer in België woont, blijven reizen en natuur belangrijk, ook in haar boeken. Voor ze als auteur doorbrak, had ze heel wat teksten voor magazines, vooral Vlaamse Filmpjes, en televisieprogramma's geschreven. Ze hield van boeken en bleek na een tijd ook gek op schrijven, "liefde op het eerste gezicht," zegt ze zelf. In de loop van 2005 werd ze aangesteld als nieuwe uitgever voor de imprints Afijn en Tingel, nadat ze bij Clavis al een aantal jaren pers en promotieverantwoordelijke was. Ina Vandewijers debuut "Witte pijn" werd in 2000 bekroond met de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek. Het jaar daarop werd ze ook nog eens bekroond met een Boekenleeuw. De jury van de Boekenleeuw zei over "Witte Pijn": "De auteur slaagt er even goed in om de werveling van een sneeuwstorm in woorden te vatten als het licht in een iglo, even goed de drukte tijdens een schranspartij met rauw vlees als de stilte in onherbergzame sneeuwvlakten." In "De piratenkoningin" (2002, Afijn) gaat Grainne O'Maille met haar vader voor een jaar op zee.

Little black spiders - film

Patrice Toye on Little Black Spiders

Little Black Spiders

April 1978. Katharina is 17 jaar en vijf maanden zwanger wanneer ze verhuist naar ‘de zolder’. Tien jonge meisjes wachten er op de komst van hun kind. Contact met de buitenwereld is verboden en van de strenge zuster Simone mogen ze zelfs niet met elkaar praten over hun zwangerschap.

Gelukkig heeft Katja haar dagboek waarin ze lange brieven schrijft naar haar ongeboren kindje. Ze kijkt uit naar de komst van haar baby, in tegenstelling tot de meeste andere meisjes. Zoals de vurige Roxane, die zo snel mogelijk verder wil met haar gewone leventje. Of stille Mia, die ‘s nachts last heeft van vreselijke nachtmerries en gebukt gaat onder een groot verdriet.

Als de bevalling dichterbij komt, beseft Katja dat de zolder een groot geheim verbergt. Wat is er gebeurd met het kindje van Vicky? En wat zoekt het vreemde jonge koppel op de zolder.

Inhoud syndiceren

Website door Emilie Govaerts

Comments