Informatief

Absoluut Geweldig

Gedichten van vrouwen over vrouwen

Gedichten van vrouwen over vrouwen

Redactie Vlabin-VBC

Voor deze bloemlezing selecteerde Ina Vandewijer gedichten over vrouwen, die ook door vrouwen geschreven zijn. De keuze overschrijdt de grenzen van tijd en ruimte: we zien zowel Hadewijch als Eva Gerlach, en zowel Emily Dickinson als Anna Achmatova. De meeste namen zijn wel afkomstig uit Vlaanderen en Nederland, met de nadruk op bekende dichteressen, zoals Judith Herzberg, Joke van Leeuwen, Maria Vasalis en Anna Enquist. Onderaan de gedichten vind je telkens bibliografische informatie, achteraan volgt een auteurslijst. In de inleiding licht Vandewijer haar verdeling in hoofdstukken toe: ze heeft zich laten leiden door de vrouwelijke ‘archetypes’ Aphrodyte, Puella Aeterna, Artemis, Persephone, Athena, Psyche, Demeter, Hera, Hestia en Kassandra. Bij elk hoofdstuk wordt eerst ingegaan op de oorsprong van deze mythische vrouwen, en hoe ze vandaag de dag nog steeds herkenbaar zouden zijn in vrouwelijke gedragspatronen. Elk hoofdstuk is geïllustreerd door een andere illustrator: Paul Verrept, Gerda Dendooven, Frow Steeman. Een eigenzinnige bloemlezing. Duidelijke druk.

Storytelling

Verhalen vertellen kan iedereen

Storytelling. Verhalen vertellen kan iedereen

Verhalen vertellen is van alle tijden. Van ‘er was eens’ tot digitale storytelling: heel onze geschiedenis en cultuur is doorspekt met verhalen en vertellers. Verhalen vertellen lijkt voor ons mensen even fundamenteel als ademen en eten. En sinds de overwinningsspeech van president Obama is het belang van ‘storytelling’ voorgoed bewezen.

 We willen zoveel vertellen, maar onthouden mensen ook wat we zeggen? Waarom vertellen we? Aan wie vertellen we? Hoe kun je een boodschap kort maar krachtig verpakken zodat de inhoud bijblijft? Hoe zit een goed verhaal in elkaar en hoe word je een goede verteller? In Storytelling geeft Ina Vandewijer op al die vragen een antwoord.

Ga op zoek naar jouw eigen verhaal, ontdek je eigen vertelstijl of leer hoe je verhalen kan gebruiken in de bedrijfswereld. Met de vele praktische tips en oefeningen word je bovendien zelf opgeleid tot een rasechte verteller. Want verhalen vertellen, dat kan iedereen…

 http://www.storytelling.be

Website door Emilie Govaerts

Comments